Istoric


Prima echipă feminină din handbalul constănţean s-a numit SPARTAC şi a apărut în anul 1954. Echipa HIDROTEHNICA Constanţa a luat naştere în 1975, ca urmare a fuziunii dintre cele două echipe constănţene ŞTIINŢA şi HIDROTEHNICA (“moştenitoarea” Spartacului!). Noua echipă evoluează în Divizia B, sub conducerea antrenorilor Traian BUCOVALĂ şi Lucian RÎŞNIŢĂ, reuşind promovarea în prima divizie doi ani mai târziu. La chiar prima participare în Divizia A, HIDROTEHNICA se impune drept una dintre forţele întrecerii interne, reuşind să devină vicecampioană naţională, pentru ca un an mai târziu să urce pe treapta a treia a podiumului!
Surprinzător, urmează prima retrogradare din istoria echipei, pentru ca, după numai un an, echipa constănţeană să revină în prima ligă, pe care n-a mai părăsit-o până la finele sezonului trecut (2011/2012), fiind cea mai longevivă echipă din acest punct de vedere, la nivel naţional. O lungă perioadă în care handbalul feminin constănţean s-a aflat în prim-planul activităţii handbalistice româneşti, reuşindu-se numeroase clasări onorabile (în general, între locurile 4-8). Pe plan internaţional, echipa a reuşit să dispute o finală a Challenge Cup (2005), precum şi o semifinală a aceleiaşi competiţii (2007).
În sezonul 2009/2010, TOMIS Constanţa s-a clasat pe un merituos loc 3 în Liga Naţională (prima clasare pe podium, după o pauză de 25 de ani!), rezultat în urma căruia a participat în Cupa Cupelor, a doua competiţie europeană intercluburi, unde a jucat optimi de finală. Rezultatul a avut darul de a ne bucura, dar, din păcate, după un debut excelent de sezon, problemele financiare au dereglat un mecanism bine pus la punct, plecările antrenorilor, dar şi a unora dintre cele mai valoroase jucătoare, făcând din Tomis o echipă de jumătatea inferioară a clasamentului (locul 10, la finele sezonului 2010-1011).
A urmat o vară a incertitudinilor, timp în care CS Tomis s-a aflat foarte aproape de... dispariţie, în condiţiile în care, după retragerea fostului finanţator al echipei (Gheorghe Slabu), au ieşit la iveală datorii destul de mari către jucătoare şi diverşi parteneri, iar activitatea a continuat doar cu sprijinul limitat al Consiliului Judeţean Constanţa.
Totuşi, în ceasul al 12-lea, cu doar câteva zile înaintea debutului sezonului 2011/2012, echipa a fost preluată de CSU Neptun Constanţa, având girul şi finanţarea Consiliului Judeţean pentru continuarea activităţii. Cu un lot încropit din cele câteva jucătoare rămase din fosta echipă, la care s-au adăugat câteva handbaliste rămase fără contract, dar cu un antrenor tânăr şi dornic de performanţă (Florentin Pera), CSU Neptun a pornit la drum cu obiectivul declarat de a se menţine pe prima scenă a handbalului feminin românesc. Din păcate, deşi a acumulat 18 puncte, reuşind câteva rezultate excelente în compania unor echipe net mai valoroase, CSU Neptun a plătit tribut aceloraşi probleme financiare, care au afectat, pe final de campionat, atmosfera propice performanţei sportive. Echipa s-a clasat pe locul 11 (la egalitate cu locul 10), fiind obligată să dispute un baraj de menţinere în Liga Naţională. Din păcate, pe fondul aceloraşi probleme financiare, echipa a abordat meciurile de baraj cu un moral scăzut, pierzând trei meciuri din patru şi ratând obiectivul de menţinere în Liga Naţională.

În decursul anilor, sub culorile HIDROTEHNICII – TOMIS au evoluat sportive de clasă internaţională, multe dintre acestea fiind descoperite şi crescute la Clubul Sportiv Şcolar nr.1 Constanţa, pepiniera tradiţională a handbalului feminin dobrogean. Dintre acestea, se evidenţiază Elena FRÎNCU (vicecampioană mondială - 1973), Ionela GÂLCĂ (vicecampioană mondială – 2005, finalistă a Ligii Campionilor – 2010 şi desemnată în numeroase rânduri „cel mai bun pivot din lume”) şi Mihaela PÎRÎIANU (căpitan al echipei naţionale, locul IV la C.E. – 2000, locul VII la J.O. - 2000). În total, au jucat pentru România (junioare, tineret şi senioare) un număr de 84 de sportive crescute sau instruite la malul mării, fapt ce face din Constanţa unul dintre centrele puternice ale handbalului feminin românesc.
Un merit important în descoperirea, instruirea şi promovarea acestora l-au avut antrenorii care au lucrat la CSŞ 1 Constanţa şi Tomis, printre aceştia numărându-se Traian BUCOVALĂ, Dumitru MUŞI, Lucian RÎŞNIŢĂ, Ion CRĂCIUN, Elena FRÎNCU, Rodica PANTEA, Codruţ HANGANU şi Ion PUŞCAŞU.